Teckna i blyerts

Det finns en väsentlig skillnad mellan att skapa i blyerts eller med akryl och olja. Som nybörjare är det svårt att veta skillnaden, och det kan vara bra att ta reda på vad de olika medierna brukar användas till. Här kan du läsa mer om blyerts och dess möjligheter.

Blyertspennan – ett utmärkt redskap

Blyertspennor består av trä och grafit, vilket är en form av kol. Blyertspennor är ett utmärkt giftfritt teckningsredskap som bör finnas i varje hörn av ett hem. De här pennorna är utmärkta av så många anledningar, inte minst för att de är billiga och lätta att sudda ut. De har även en gammal och rik historia, vilket går att läsa mer om på Tekniska museets hemsida. Förutom att det är ett häftigt redskap så går det också att hitta en mängd olika fina uttryck med blyerts, som häftiga nyansövergångar och skuggningar.

Olika hårdhet

Blyertspennor kommer i olika hårdhet, vilket beror på vilken typ av blandning som grafitstiftet består av. Vanligen är grafiten blandad med lera, vilket ökar hårdheten och minskar svärtan. Beteckningen B betyder att det är en mjukare och mörkare penna och H betyder att det är en hårdare och mer grå penna. Ju högre siffra, desto längre ut på vardera änden av skalan. Några bra hårdheter att ha hemma i skrivbordslådan är:

  • 2B
  • B
  • HB
  • 2H.

Testa även grafitkritor

För att variera sig kan den unga konstnären även testa att teckna med grafitkritor, vilket är stora grafitstift utan trähölje som ger bredare linjer. Ett annat val är att teckna med ritkol, som är mycket mer löst sammansatt än grafit. Det ger mjukare linjer och större möjligheter att sudda med fingrarna. Kol och grafit används ofta vid så kallad krokiteckning där man gör snabba skisser.

Övar seendet

Att teckna med blyerts är lämpligt när man ska lära sig att se och teckna skuggor och ljus samt att öva på perspektiv. Därför är det vanligt att konstelever får börja med just blyertspennor av olika slag. Det är inte många konstnärer som enbart skissar i blyerts, även om det på senare år har dykt upp en del konstnärer som specialiserat sig på detta. Blyerts har ganska stora begränsningar på grund av dess monokroma och linjebundna karaktär, vilket har gjort att många endast använder blyerts i utbildnings- och skissyfte.