Gör en brevkniv i metall

Om du vill lära dig att slöjda i metall är ett bra förstaprojekt att tillverka en egen brevkniv. Då lär du dig de allra mest fundamentala kunskaperna i hur man bearbetar och formar metall.

För att göra en brevkniv behöver du en tunn remsa med tjock mässing- eller silverplåt. Om du väljer att göra brevkniven i silver kan du behöva räkna med att lägga ut ett par hundra kronor minst för materialet, medan mässing är betydligt billigare. Du behöver även en fil och eventuellt också en guldssmedssåg. En sådan såg är en bra investering för den som tycker om att skapa saker i plåt, plywood eller plexi. För att avsluta arbetet kan det också vara bra att ha smärgelduk, en slags sandpapper.

Börja med att rita ut en 20 x 3 cm lång remsa på plåten. Använd en linjal och en vinkelhake om du har. Spänn sedan fast sågbladet i guldsmedssågen. Du kan behöva lägga mycket tryck på sågen för att skapa en tillräcklig spänning. När du slår an på sågbladet ska det ljuda med ett högt “ping!”. Då vet du att spänningen är rätt. Sedan sågar du ut remsan ur plåten. Det kan vara bra att ha en så kallad filnagel som du fäster i bordet. Det är en träbit som har en utsågad klyka där sågen kan gå igenom när plåten ligger plant ovanpå. Den kostar inte många kronor och fästs enkelt med en tving. Tänk på att föra sågbladet i en vertikal riktning upp och ned och att inte lägga på för mycket tryck framåt när du sågar. Går sågbladet av ändå så byter du bara ut det mot ett nytt.

När du har sågat ut remsan kan du forma en spets framtill med hjälp av filen. Du kan även fila dekorationer på sidorna, som vågor och kurvor.