Stickning som konst

Konst spelar roll som såväl estetik, möjlighet till att kreativt uttrycka sig och självklart även spegla det samtida samhället. Stickning är ett typ av handarbete som inte bara har historiska traditionsenliga rötter utan även konstnärliga. Det finns i dag många enskilda firmor bestående av textilkreatörer som gärna använder stickning – och vilka konstverk de kan skapa! Även om många arbetar i mindre skala är det väl värt att leta upp dessa kreatörer. Ett tips är att kolla på hemsidor som Etsy, som passar perfekt för hantverkare av olika slag. Ofta går det enkelt att beställa och betala via tjänster som Fakturino via tjänster som Etsy.

Men först och främst, vad är då stickning? Jo, stickning är en textil teknik för att skapa textil-produkter. Med hjälp av två stickor och någon typ av garn stickas den textila produkt som önskas. När man stickas kallas det att man lägger maskor. Genom att lägga maskor knyts garnet samman till det önskvärda mönstret. Det finns flera olika vanliga variationer i stickning, till exempel att sticka räta eller aviga maskor, omslag, byta plats av maskor, göra så kallade utökningar eller sammantagningar.

Det finns även flera olika stickmetoder. Bland annat de som kallas kontinental stickning, Engelsk stickning, Irländsk stugstickning och Rundstickning. Att det finns många olika metoder är inte så konstigt, eftersom stickning härstammar från 1200-talet. Då avbildades nämligen stickning i konstens värld, i en målning av konstnären Ambrogio Lorenzetti i Siena i Italien. I Norden kom stickningen först runt 1500-talet. I dag vet vi att det äldsta beviset på att stickning fanns i Sverige under denna tid kommer från Malmö. Den metod av stickning som sedan dess har använts mest i Sverige är den som kallas för kontinental stickning.

Men hur kan då stickning användas som konst? En trend som har vuxit under senare år är gatukonsten som kallas för Stickgraffiti. Det är en typ av gatukonst där enklare stickningskreationer oftast används. Vanligtvis så stickas textilprodukter som därefter tråcklas runt ting i det offentliga rummet, som vägskyltar, lyktstolpar, bänkar eller cykelställ. Denna typ av gatukonst lär ha först börjat i Houston, Texas i USA, år 2005. Det var en grupp kvinnor med namnet Knitta, Please, som stickade och började ställa ut sina verk runt om i staden. Denna grupp bestod från början av två kvinnor, dessa var konstnärerna inom stickning som går under namnen PolyCotn och Akrylik. Än mer globalt sedda blev gruppen då de gjorde ett stickverk i New York 2006. Då skapade de ett verk av 15 meter garn som var stickat. I dag har viktiga stadsmonument som Notre Dam i Paris och Kinesiska Muren i Kina delvis täckts av stickgraffiti.

Utöver stickgraffiti finns det även andra sätt att sammanföra konst med stickning. I Blekinge län har till exempel konstnärinnan Britt-Marie Christoffersson http ställt ut sina verk av stickad konst.