Prova på macramé

Om du tycker om att knyta knopar kan du testa på att göra härliga sommarsmycken och inredningsdetaljer i macramé. Denna knyttteknik som härstammar från fiskegarnstraditionen fick sitt genombrott under sjuttiotalet och är fortfarande en populär hobbysysselsättning för många. Att knyta macramé är inte så svårt, även om det kräver en del tålamod till en början. Här berättar vi hur du knyter ett enkelt macraméarmband.

Detta behöver du

För att börja med macramé så behöver du en platta av något slag som du kan fästa nålar i, exempelvis en korkplatta. Du behöver även nålar och en tråd av något slag, gärna gjort av styva fiber av bomull, hampa eller lin. Det kan också vara bra att ha bivax, lim och en tändare.

Så börjar du

Det första du behöver göra är att klippa två stycken trådar, åttio centimeter långa. Vaxa eventuellt trådarna genom att dra dem igenom en bit bivax. Samla trådarna i en bunt, vik dem på mitten och gör en knut med en ögla längst ut. Fäst öglan högst upp på korkplattan med hjälp av nålarna. Nu har du fyra stycken trådar framför dig. Sprid ut dem i raka rader framför dig på bordet. Nu ska du börja göra knutarna. Det finns många olika typer av knutar, men den vanliga macraméknuten är den absolut enklaste och viktigaste att kunna. Den ger ett utseende som påminner om dem som man kan se på så kallade överlevnadsarmband och på många andra typer av smycken.

Gör de första knutarna

För att göra macraméknuten så ska du ta tråden längst ut till vänster och lägga den över alla andra trådar åt höger. Sen ska du ta tråden som var längst ut till höger över den nya tråden, och sedan föra den under de två trådarna i mitten och ut och upp genom öglan som bildats på vänstersidan. Resultatet liknar en vanlig överhandsknop som går både på ovansidan och undersidan av de två trådarna i mitten. Längs kanterna bildas en diagonalt riktad kant, och i mitten av armbandet kommer det att gå horisontella linjer. När du har dragit åt den första knuten, är det dags att göra samma sak men börja från andra hållet. Ta tråden längst ut till höger och lägg den över alla trådarna till vänster. Ta tråden som var längst ut till vänster, lägg den över den nya tråden och för den sedan under de två mittentrådarna och ut och upp genom öglan som bildats till höger.