Prova på att tälja

Många är vi som har drömmar om att sitta framför en brasa och tälja. Eller kanske du skulle föredra att tälja ensam på din kammare precis som Emil i Lönneberga? Att tälja är en taktil upplevelse som involverar både doftstinne, känsel, syn och hörsel och täljandet har kanske till och med fått ett litet uppsving de senaste åren enligt tidningen DN.

Rätt kniv

För att börja tälja behöver du en fin liten täljkniv. Det är en liten kniv med ett smidigt och starkt blad som enkelt kommer åt på små ställen. Det är viktigt att kniven är enkel att slipa, för det kommer du att behöva göra.

Rätt träslag

När det kommer till träslag finns det ett fint utbud av svenska träslag att välja bland. De träslag som brukar användas till sniderier är exempelvis björk och päronträ. Den berömda träsnidaren Döderhultarn använde sig mestadels av al. I regel är det bra att undvika alltför hårda träslag och välja ett trä som är lite mjukare. Varför inte välja en fin bit furu eller björk från vedtraven vid brasan?

Prova på balsaträ

Om du vill göra snabba skisser i trä kan det vara en god idé att testa på det superlätta träslaget balsa. Det säljs i många modell- och hobbybutiker.