Grundläggande övningar inom teckning

Vill du bli en bättre tecknare? Då är det bra att ha några lämpliga övningar att ägna sig åt. Här kommer några grundläggande tips.

Testa olika papper och pennor

Man kan verkligen undra vilken betydelse som pappret har för tecknandet. Kan det verkligen vara något att bry sig om? Ja, pappret är av stor vikt för hur det kommer att kännas och se ut när du tecknar. Testa ett par olika papper så får du se:

  • tidningspapper
  • magasinpapper
  • akvarellpapper
  • skisspapper av olika märken

Hur skiljer sig ditt skissande åt när du tecknar på de olika pappren? Var det något av dem som du föredrog, och isåfall varför? Fungerar någon penna eller ritdon bättre på något visst typ av papper, och vilket kändes i så fall bäst för dig?

Teckna det du ser

Om du ska bli duktig på att teckna då måste du lära dig att teckna det du ser, inte vad du tror att du ser. Vår perception kan ofta spela oss ett spratt, och det krävs träning för att öva bort hjärnans kompensationsmekanismer. Ett vanligt problem är exempelvis att man upplever saker som försvinner bortåt i bilden mycket längre än vad de egentligen är. Detta kan förstås bero på att du faktiskt vet hur långt något är, till exempel en väg som försvinner bort i horisonten. Men ditt öga ser egentligen inte hur lång vägen är, den ser endast det som når dess synfält. Ett klassiskt sätt att träna upp seendet är att teckna kroki. Krokiläraren kommer att ge dig feedback på de områden som du måste träna mer på. Genom att träna ofta kommer du bli bättre på att se och du kommer även bli bättre rent finmotoriskt.