Knyppling – ett bortglömt hantverk

Knyppling är ett ganska bortglömt hantverk som kan verka både imponerande och avskräckande. Att följa mönster och samtidigt hålla reda på tjugo spolar med superfint garn är en utmaning för både koncentration och tålamod. Kanske var det just detta som var syftet med knyppling en gång i tiden? Att visa på husmoderns idoga och eftersträvansvärda arbete. Tidningen DN har också beskrivit knypplingen som en beroendeframkallande sysselsättning.

Vad är knyppling?

Knyppling är ett sätt att tillverka spetsar på med hjälp av tunt lingarn. Knypplingen är fäst vid en dyna, en så kallad knypplingsdyna och utförs med hjälp av ett tjugotal spolar där lintråden är upprullad på. Rörelserna i knyppling utförs i par och kallas antingen för korsning eller vridning. Genom att kombinera dessa olika rörelser så bildas olika slags mönster. För att bilda mönster i spetsen så använder man sig även av nålar för att fixera väven. Det finns många olika skolor kring hur knypplingen ska utföras. Till exempel finns det olika tekniker för att nåla upp knypplingen på nåldynan, samt vilka färger man kan använda i knypplingen. För att lyckas med knypplingen används ibland olika mönster som fästs på knypplingsdynan, men man kan också knyppla på fri hand genom att använda ögonmåttet. Knyppling är tidskrävande och tålamodsprövande men ger ett väldigt skirt och vackert resultat som knappast kan mäta sig med någon annan metod för att tillverka spets.

Knypplingens ursprung

Det sägs att knypplingen ursprungligen kom ifrån Italien under 1500-talet. I Sverige har man knypplat sedan 1600-talet och det har under vissa perioder varit mycket populärt både som hobby och inkomstbringande sysselsättning. Framför allt har det tillverkats kragar och manschetter med hjälp av knypplingstekniken, men även dukar och spetsar. I Sverige är framför allt orten Vadstena känt för sin rika knypplingshistorik som delvis är kopplad till Birgittinerklostret. Där bedrevs det verksamhet med knyppling av många krigsinvalider och deras familjer under 1600-talet. Dessa familjer hade ofta rest i Europa och på det viset tagit med sig kunskapen om knypplingen hem till Sverige.

Fynda spetsar second hand

Vill du ha inspiration till knypplandet är det en god idé att leta i second hand-affärer efter gamla spetsar. Denna skatt säljs ofta billigt och om man inte hittar det bland textilhögarna så kan de finnas påsydda på gamla kläder och dukar.