Hur du börjar att virka

Att lära sig att virka är lättare än du tror. Till skillnad från stickning krävs det inga avancerade mönster för att sätta igång. Dessutom är det så gott som omöjligt att tappa en maska, vilket kan vara en lättnad för många.

Så kommer du igång med virkning

För att börja virka behöver du en virknål och ett garn av något slag. Du kan öva med de flesta typer av garn. Det enda som är viktigt är att tjockleken på garnet överensstämmer någorlunda med virknålen. Ju tunnare garn, desto mindre virknål. De minsta nålarna är endast någon millimeter breda. Garnet ska kunna hållas fast i kroken på virknålen utan att glida av.

Börja med en ögla

När du har hittat ett lämpligt garn och en virknål så ska du göra en ögla som du drar åt kring virknålen. Låt garnnystanet ligga bredvid dig och jobba med änden av garnet. Sedan gör du ett antal luftmaskor genom att ta ett varv runt garnet och föra det ut genom öglan som du precis har gjort på virknålen. Fortsätt att göra luftmaskor tills du är nöjd med längden. Nu har du lagt grunden till virkningen och kan fortsätta att lära dig om stolpar, dubbelstolpar och fasta maskor.