Fånga upp mönster från tapeterna

När du inreder ditt hem finns det många sätt att göra det extra personligt på, förutom möbler och färgval. Du kan till exempel ha olika teman i olika rum och skapa kul detaljer som gör bostaden mer fantasifull och intressant. Förena din kreativitet med hur du formar ditt hem och designa en unik miljö som både inspirerar och är mysig att vistas i. Börja gärna med väggarna då de ska vara länge och kommer påverka resten av din inredning mycket markant.

Genom att skaffa vackra tapeter sätter du först och främst den ton i bostaden som du önskar. Tycker du om det engelskt småblommiga eller föredrar du mer exotiska varianter? Gillar du bleka, naturnära nyanser eller föredrar du starka färger i grann allmogestil? Är det köket eller barnrummet om ska dekoreras? Välj den tapet som du tycker allra bäst om – det är en satsning som kommer att ge dig mycket glädje i långa loppet.

Från vägg till hantverk

För dig som tycker om att sticka, virka, sy och brodera kan tapeterna ge dig ett unikt tillfälle att skapa en ny dimension i ditt hem genom att fånga upp färger och detaljer från dem. Du kan till exempel sticka en vacker filt till soffan i vardagsrummet som består av blommor och blad som rummets tapeter innehåller. Det behöver inte vara en exakt återgivning utan snarare en inspiration, till exempel genom att du tillverkar andra blommor i samma färgkombination eller gör ett enfärgat mönster med botaniska former. Ytterligare ett alternativ är att kombinera tekniker, exempelvis genom att slätsticka en kudde som du sedan broderar eller syr på blommor som du virkat. Små detaljer kan ge mycket stora resultat och ju mer du gör själv desto mer inspirerande blir din hemmamiljö.

Ta hjälp av tekniken

Idag finns det ett antal appar som kan hjälpa dig att skapa mönster som du sedan har som grund för ditt hantverk. Ta foton och låt sedan konvertera dem till korsstygn eller pärlmönster, beroende på vad du sysslar med. Du kan också skapa 3D-objekt med hjälp av garn, lite stoppning och en stick- eller virknål. Förr i tiden användes sådan teknik framförallt till för att tillverka mysdjur och dockor åt barn men idag har det blivit mycket populärt att göra saker som konstgjorda blommor, korgar och andra föremål.

En annan teknisk innovation är så kallade fototapeter där du kan sätta upp ett enormt foto över en hel vägg. Fotot kan vara ett färdigt motiv eller en bild du tagit själv, och resultatet blir mycket imponerande. Det ger dig en stor frihet när det kommer till din design och gör ditt hem mer unikt än någonsin.