Bli bättre på att teckna

Att teckna är att skapa linjer på papper och många kanske drömmer om att ha en egen skissbok som de utvecklar sin teckningsförmåga med. Innan fotografiet kom var teckningsfärdigheter viktiga för att kunna avbilda verkligheten. Det är fortfarande viktigt exempelvis i rättssalar och på andra platser där man inte kan eller får fotografera. En del personer tycker även om teckningens uttryck och gillar att teckna, sudda, och göra olika linjer på pappret.

Det låter som en enkel målsättning att bli bättre på att teckna, men det kan vara bra att specificera mer exakt vad det är som du vill bli bättre på. Att komma på vad det är som lockar med tecknandet är viktigt för att kunna utvecklas åt rätt håll. Vill du få en bättre allmänbildning i teckning? Vill du plocka upp och avbilda saker i din omgivning? Vill du göra serieteckningar och illustrationer? Vill du kunna göra skisser till dina projekt? Vill du teckna för att kunna animera eller måla? Eller vill du kanske utforska teckningens konstnärliga potential?

Det är inte en dålig idé att gå en grundkurs i teckning för att få en bra start på ditt utforskande inom teckning. På så vis kan du få vägledning under tiden du gör övningar som syftar till att utveckla seende, koordination, kunskap och känsla. Klassiska övningar är kroki, perspektivövningar med linjal och horisontlinje, ljus- och mörkerövning med kolkrita samt skuggning med olika typer av pennor. Köp en fin bok som är lätt att bära med dig och teckna så ofta du kan: på tunnelbanan, i sängen, vid frukostbordet. Du kommer snart att märka att du blir skickligare och skickligare med pennan.

Som nybörjare är det lätt att vara självkritisk till sitt tecknande. Då kan det vara bra att göra något helt nytt. Testa exempelvis att teckna med “fel” hand eller att använda jättestora kritor som omväxling. Kanske du upptäcker att det finns kvaliteter i ditt tecknande om du bara slappnar av och inte är så självkritisk. Det är sällan gynnsamt för kreativiteten. Ett annat bra knep när självkritiken slår till är att ändra tempot och temperamentet i övningarna. Brukar du teckna långsamt och noggrant, prova att teckna snabbt och simpelt.

Litteratur och annat är ingen nödvändighet att ha, satsa istället pengarna på att ta lektioner. Är det någon bok du bör införskaffa så är det en bok om perspektivlära, vilket kan vara bra att studera i lugn och ro för att förstå det till fullt ut. Perspektivlära kan verka torftigt och regelstyrt, men genom att öva en tid kommer du att få in reglerna i kroppen och slippa tänka på dem. Därför är det värt slitet och tiden som du lägger ned på denna aktivitet.