Stickning och virkning är två aktiviteter som sysselsätter många händer runtom i Sverige om kvällarna. Det är avkopplande att ha något att pyssla med och det är också givande att skapa vackra ting i mjuka härliga material. Här går vi igenom grunderna i stickning och virkning.
Vad är stickning?
Stickning utförs med hjälp av två eller fler långa stickor. Stickning karaktäriseras av att det blir en jämn och fin struktur som kan bli mycket tät men även stretchig. Stickandet går till så att man lägger upp ett antal maskor eller små knutar på den ena stickan, till exempel trettio stycken. Man håller stickan med maskorna i ena handen och sedan tar man den andra stickan i andra handen och för över maskorna, en efter en på denna sticka. Tack vare att man utför en särskild rörelse så uppstår en ny liten knut som för stickningen vidare. Det finns olika sätt att variera stickningen på. Det vanligaste sättet är att hoppa över maskor eller att variera från vilket håll man stickar. När man ska sticka strumpor och andra tubformade saker är det vanligt att man stickar med fyra stickor. Då låter man tråden gå runt som i en spiral runt de fyra stickorna, en sticka i taget. Stickning är en mycket vanlig teknik som används för att göra ylletröjor, strumpor och plädar. Tack vare moderna stickmaskiner är det också mycket vanligt att trikåer och andra typer av plagg är stickade av fin tråd.
Vad är virkning?
Till skillnad från stickning så utförs virkning endast med en sticka, eller virknål som det kallas. Virknålen har en liten krok längst ut som är till för att fånga garnet. Kroken kan enkelt stickas in i väven och dra med sig en bit tråd tillbaka. Innan man drar tillbaka tråden så snor man vanligen garnet ett par varv runt nålen. Det är på detta sätt som man kan åstadkomma de knutar eller maskor som utgör virkningen. Maskorna kallas för stolpar, halvstolpar, fasta maskor, smygmaskor och fasta maskor. Stolpen är den maska som har flest varv med garn virad runt sig och får därför ett diagonalt, snurrat utseende. Virkning passar väldigt bra till tunna och starka garn såsom merceriserad bomull och lingarn. Virkade textiler blir både lite grövre och lite mer genomsläppliga än stickade. Tekniken passar därför bra till svala material och för att göra accessoarer, dukar och annat som behöver vara lite mer hållbara.
Hitta roliga mönster
Det är enkelt att hitta mönster online eftersom många entusiaster tycker om att dela med sig. Tidningen Aftonbladet Plus brukar ha många stick- och virkinstruktioner som du kan ta del av. Det finns även en del specialiserade sticktidningar som du kan hitta på garnaffären.