Stickning som konst

Konst spelar roll som såväl estetik, möjlighet till att kreativt uttrycka sig och självklart även spegla det samtida samhället. Stickning är ett typ av handarbete som inte bara har historiska traditionsenliga rötter utan även konstnärliga. Det finns i dag många enskilda firmor bestående av textilkreatörer som gärna använder stickning – och vilka konstverk de kan skapa! Även om många arbetar i mindre skala är det väl värt att leta upp dessa kreatörer. Ett tips är att kolla på hemsidor som Etsy, som passar perfekt för hantverkare av olika slag. Ofta går det enkelt att beställa och betala via tjänster som Fakturino via tjänster som Etsy.

Men först och främst, vad är då stickning? Jo, stickning är en textil teknik för att skapa textil-produkter. Med hjälp av två stickor och någon typ av garn stickas den textila produkt som önskas. När man stickas kallas det att man lägger maskor. Genom att lägga maskor knyts garnet samman till det önskvärda mönstret. Det finns flera olika vanliga variationer i stickning, till exempel att sticka räta eller aviga maskor, omslag, byta plats av maskor, göra så kallade utökningar eller sammantagningar.

Det finns även flera olika stickmetoder. Bland annat de som kallas kontinental stickning, Engelsk stickning, Irländsk stugstickning och Rundstickning. Att det finns många olika metoder är inte så konstigt, eftersom stickning härstammar från 1200-talet. Då avbildades nämligen stickning i konstens värld, i en målning av konstnären Ambrogio Lorenzetti i Siena i Italien. I Norden kom stickningen först runt 1500-talet. I dag vet vi att det äldsta beviset på att stickning fanns i Sverige under denna tid kommer från Malmö. Den metod av stickning som sedan dess har använts mest i Sverige är den som kallas för kontinental stickning.

Men hur kan då stickning användas som konst? En trend som har vuxit under senare år är gatukonsten som kallas för Stickgraffiti. Det är en typ av gatukonst där enklare stickningskreationer oftast används. Vanligtvis så stickas textilprodukter som därefter tråcklas runt ting i det offentliga rummet, som vägskyltar, lyktstolpar, bänkar eller cykelställ. Denna typ av gatukonst lär ha först börjat i Houston, Texas i USA, år 2005. Det var en grupp kvinnor med namnet Knitta, Please, som stickade och började ställa ut sina verk runt om i staden. Denna grupp bestod från början av två kvinnor, dessa var konstnärerna inom stickning som går under namnen PolyCotn och Akrylik. Än mer globalt sedda blev gruppen då de gjorde ett stickverk i New York 2006. Då skapade de ett verk av 15 meter garn som var stickat. I dag har viktiga stadsmonument som Notre Dam i Paris och Kinesiska Muren i Kina delvis täckts av stickgraffiti.

Utöver stickgraffiti finns det även andra sätt att sammanföra konst med stickning. I Blekinge län har till exempel konstnärinnan Britt-Marie Christoffersson http ställt ut sina verk av stickad konst.

Virka en temperaturfilt

Nu när sommaren snart är slut och hösten närmar sig kan det vara mysigt att gosa ner sig i soffan framför en film med filten uppdragen till hakan. Har du ingen filt? Då kan du sticka eller virka en. En filt kan vara ett lätt eller svårt projekt, det är upp till dig var du lägger ribban. En filt kan göras nästan hur invecklad som helst och bli som ett lapptäcke av sammanfogade rutor med olika mönster. Mormorsrutor eller african flowers är vanligt. Vill du göra en högst personlig filt istället? Gör en temperaturfilt!

Vad är en temperaturfilt?

En temperaturfilt är en hemmagjort stickad eller virkad filt som visar årets temperatur. Du kan alltså när året är slut och filten är klar se hur vädret har varit under året. Du virkar/stickar en rad/varv om dagen och väljer färg efter dagens temperatur. Vad är det kallaste du brukar ha under vintern där du bor? Vad är det varmaste? -15 upp till +35 grader kan funka. Ett gradintervall motsvarar en färg, och det vanligaste är rött, rosa, orange och gult till sommaren och blått, grönt, turkost och liknande för vintern. Varma och kalla färger helt enkelt. Du bestämmer sedan hur många grader du vill ha per färg. Röd kanske ska vara mellan 25 och 30 grader och mörkblått mellan minus 15 och minus 20 grader. Hur du vill göra bestämmer du själv. När filten är färdig kommer du att ha en randig filt, där varje rand talar om temperaturen för en dag. Skulle du missa att kolla termometern en dag finns det arkiv hos SMHI du kan titta i. De har även historiska temperaturer om du skulle vilja göra en filt som visar temperaturen för ett visst år.

Innan du börjar

Givetvis måste du ha en gosig pläd eller filt i soffan redan innan din egen är klar, och du kan aldrig få för många filtar, eller hur? Surfa därför in och titta på gosiga plädar och filtar hos LaLiving.se för att se vem din nya virkkompis ska bli. En mörkgrå gosig pläd i fuskpäls håller fötterna varma i vintermörkret. När du väl har din gosiga pläd kan du börja med nästa steg, och det är att planera din egen.

Gör en temperatur och färg-nyckel där du bestämmer vilka grader som ska ha vilka färger. Antalet färger beror på hur stora gradintervall du vill ha så det är bara att skissa och fundera. Sedan gäller det att inhandla dessa nystan i tillräcklig mängd. Virka eller sticka provlappar, så att du vet hur mycket som går åt för ett varv, men var också beredd på att vädret är lite oförutsägbart och vissa färger kan det gå åt mer av än andra.

Många börjar på sin filt den första januari, men om du ska ge bort filten i present till någon kan du alltid börja med dagen personen föddes, och göra en temperaturfilt för personens första levnadsår. En present till barnbarnet kanske? Kom ihåg att lämna med färgnyckeln bara, så att det går att översätta färgerna i grader sedan.

Lycka till!

Skillnaden mellan stickning och virkning

Stickning och virkning är två aktiviteter som sysselsätter många händer runtom i Sverige om kvällarna. Det är avkopplande att ha något att pyssla med och det är också givande att skapa vackra ting i mjuka härliga material. Här går vi igenom grunderna i stickning och virkning.

Vad är stickning?

Stickning utförs med hjälp av två eller fler långa stickor. Stickning karaktäriseras av att det blir en jämn och fin struktur som kan bli mycket tät men även stretchig. Stickandet går till så att man lägger upp ett antal maskor eller små knutar på den ena stickan, till exempel trettio stycken. Man håller stickan med maskorna i ena handen och sedan tar man den andra stickan i andra handen och för över maskorna, en efter en på denna sticka. Tack vare att man utför en särskild rörelse så uppstår en ny liten knut som för stickningen vidare. Det finns olika sätt att variera stickningen på. Det vanligaste sättet är att hoppa över maskor eller att variera från vilket håll man stickar. När man ska sticka strumpor och andra tubformade saker är det vanligt att man stickar med fyra stickor. Då låter man tråden gå runt som i en spiral runt de fyra stickorna, en sticka i taget. Stickning är en mycket vanlig teknik som används för att göra ylletröjor, strumpor och plädar. Tack vare moderna stickmaskiner är det också mycket vanligt att trikåer och andra typer av plagg är stickade av fin tråd.

Vad är virkning?

Till skillnad från stickning så utförs virkning endast med en sticka, eller virknål som det kallas. Virknålen har en liten krok längst ut som är till för att fånga garnet. Kroken kan enkelt stickas in i väven och dra med sig en bit tråd tillbaka. Innan man drar tillbaka tråden så snor man vanligen garnet ett par varv runt nålen. Det är på detta sätt som man kan åstadkomma de knutar eller maskor som utgör virkningen. Maskorna kallas för stolpar, halvstolpar, fasta maskor, smygmaskor och fasta maskor. Stolpen är den maska som har flest varv med garn virad runt sig och får därför ett diagonalt, snurrat utseende. Virkning passar väldigt bra till tunna och starka garn såsom merceriserad bomull och lingarn. Virkade textiler blir både lite grövre och lite mer genomsläppliga än stickade. Tekniken passar därför bra till svala material och för att göra accessoarer, dukar och annat som behöver vara lite mer hållbara.

Hitta roliga mönster

Det är enkelt att hitta mönster online eftersom många entusiaster tycker om att dela med sig. Tidningen Aftonbladet Plus brukar ha många stick- och virkinstruktioner som du kan ta del av. Det finns även en del specialiserade sticktidningar som du kan hitta på garnaffären.